Yunanistan Samos Adası’ndaki Akdeniz Fokunun, Monachus monachus (Hermann, 1779) Kasti Öldürülmesine İlişkin Bildiri
24 Mayıs’ta ‘www.samostimes.gr’ tarafından verilen habere göre, 21 Mayıs 2017’de Yunanistan’ın Samos Adası’nın güneydoğusunda bir erişkin dişi Akdeniz foku ölü bulundu. Archipelagos Institute of Marine Conservation araştırmacıları tarafından yapılan inceleme sonucunda fokun kasıtlı olarak öldürüldüğü tespit edilmiştir.
Akdeniz fokları sedenter hayvanlar oldukları için yaşadıkları bölgede yerel halk tarafından tanınabilmektedir. Samos Adası sakinleri de bölgelerinde yaşayan Akdeniz fokuna “Argiro” (Gümüş) adını vermişler. Araştırmacılar maalesef ölü Akdeniz fokunun “Argiro” olabileceğini ve fakat her halükarda ölen ünlü veya tanınmayan bir birey olsa da cinayetin eşit derecede alçakça olduğunu bildirdiler.
Kasıtlı öldürme Akdeniz fokunun neslinin tükenmesine yol açan temel nedenlerden biridir. 1986-1996 yılları arasında Akdeniz foku ölümlerinin yarısının kasıtlı öldürme nedeniyle gerçekleştiği bildirilmiştir. 2013 yılında da yerel halk tarafından “Duman” olarak isimlendirilen bir Akdeniz foku Antalya’da vurularak öldürülmüştür. Saldırgan halen yakalanmamıştır. Türkiye ve Yunanistan kıyıları Akdeniz’deki en büyük Akdeniz foku popülasyonuna ev sahipliği yaptığı için sahip, türün neslinin korunmasında sorumlulukları büyüktür ve ülkeler arası işbirlikleri kaçınılmazdır. Bir kez daha, silahların balıkçı teknelerinde yeri olmadığını ve tüm silahların, tabancaların ve av tüfeklerinin derhal yasaklanması gerektiğini savunuyoruz! Bu vakalar, devlet makamlarının, üniversitelerin ve STK’ların ortak çabalarla daha güçlü koruma planları yapmaları gerektiğini göstermektedir. Koruma planları, kasıtlı öldürmelere karşı önlemler, karaya vuran ve yaralanan bireyler için eylem planları ve yerel halk için bilinçlendirme programları içermeli ve Türk ve Yunan kıyılarında beraber uygulanmalıdır.
Akdeniz foku, Monachus monachus (Hermann, 1779) hakkında
Akdeniz foku, Monachus monachus (Hermann, 1779), Avrupa’nın en fazla tehdit altındaki deniz memelisidir ve Barselona Sözleşmesi (Dördüncü protokol), Bern Sözleşmesi (Ek II), Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (Uygun Türler), Bonn Sözleşmesi (Ek I ve II) ve CITES (Ek I) ile koruma altındandır.
M. monachus, ayrıca IUCN Kırmızı Listesinde (IUCN 2016) nesli tükenmekte olan tür olarak belirtilmiştir. Türkiye ve Yunanistan kıyılarında 350-400 bireyin yaşadığı tahmin edilmektedir. Erişkin Akdeniz foklarının en yaygın ölüm nedeni balıkçılık etkileşimidir. Balıkçılar ve balık yetiştiricileri Akdeniz foklarını kafeslerden ve balıkçı ağlarından uzak tutmak için pestisit enjekte edilen balık yedirme, ışıkla veya gürültü ile korkutma, tüfekle uyarı ateşi açma veya doğrudan vurma ve fiziksel şiddet gibi yollara başvurabilmektedir.
Lütfen gözlemlerinizi bildirin…
Balıkçılar ile Akdeniz fokları arasındaki olumsuz etkileşimlerin hafifletilmesi ve habitatlarının korunması Akdeniz fokları için öncelikli korunma önlemleri arasında yer almaktadır. Ayrıca, bilimsel araştırmalar ve izleme programları ile birlikte yürütülen bilinçlendirme kampanyaları fokların popülasyonunun korunması için hayati önem taşımaktadır.
Eğer bir Akdeniz Foku bireyi görürseniz, lütfen adresine bir mesaj gönderin (tercihen fotoğraf ile birlikte) veya TUDAV’ı arayın ve Akdeniz’in simgesi olan bu canlıların korunmasına yardımcı olun.
Tel: 0216 4240772