12.11.2024

 BASIN BÜLTENİ

ÇEŞME YARIMADASI DENİZ ÇEVRESİ SORUNLARI ELE ALINARAK, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TARTIŞILDI

 21 Ekim 2024 tarihinde Çeşme’de düzenlenen çalıştay ile ilk kez Çeşme Yarımadası deniz çevresinde biyoçeşitlilik, kirlilik, mavi büyüme ve koruma çalışmaları el alındı. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) organizasyonunda, Çeşme Belediyesi ve çok sayıda sponsorun desteği ile gerçekleştirildi.

Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Kurulu’na katılımı nedeni ile çalıştayda bulunamayan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli bir video konuşma ile katılarak “daima bilimin ışığında, çevreyi koruma ve ona sahip çıkma bilinci olması gerektiğine dikkat çekti ve deniz ekosisteminin korunması, sağlıklı yarınlarımız için büyük bir önem taşıyor” dedi.

Çeşme Kaymakamı Sayın Mehmet Maraşlı ise yaptığı konuşmada, bölgenin tarihi ve doğal zenginliklerine vurgu yaparak “Koruma-kullanma dengesini iyi kurmalıyız. Bu güzel coğrafyayı sadece insanlar için değil, hayvanlar ve doğa için de saygı göstererek korumalıyız” diye konuştu.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk de yaptığı konuşmada, Ege Denizi’nde birçok bilimsel çalışma yürüttüklerini belirterek, Çeşme için düzenlenen çalıştayın bir ilk olduğunu ve devamının geleceğine vurgu yaptı. Öztürk, “Ildır’daki denizel biyoçeşitlilik çalışmalarından elde edilen dersler, Çeşme’de biyoçeşitlilik ve balıkçılığın sürdürülebilmesi için bilimsel ölçüm yapmanın gerekliliğini ortaya koyuyor” dedi. Öztürk, ayrıca TÜDAV’ın gelecekteki çalışmaları için Çeşme ile iş birliğine hazır olduklarını da dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Nadir Uslu da yaptığı konuşmada, “Tüm dünya ülkeleri, su kaynaklarının ve su ürünlerinin üretimini planlayarak, hem koruma, hem de bu doğal kaynakların sürdürülebilirliği konusunda ürettikleri politika ve stratejilerle mavi büyümenin geleceğimizde ne derece önemli yer tuttuğunu ortaya koymaktadır. Bakanlık olarak gıda güvenliğini temin etmek için doğal kaynakların koruma ve kullanılma dengesini gözeterek, sürdürülebilir kullanımını sağlayacak etkin tedbirleri almaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülgen Aytan konuşmasında “Çeşme’de deniz ortamında plastik kirliliğinin en büyük hızla büyüyen tehdit olduğunu” dile getirerek “Deniz ortamına giren plastiğin ve etkilerini azaltmak üzere acilen aksiyona ihtiyacımız” var dedi.

Çalıştayın düzenlenmesinde katkı sağlayan Açık deniz maraton yüzücüsü Emre Eerdoğan, uzun yıllardır yaptığı gözlemlerine dile getirerek Çeşme yarımadası deniz çevresinin ciddi bir değişim ve bozulma sürecinde olduğunu söyledi.

Çalıştay’da dört farklı oturumda “Çeşme Yarımadası Değişen Deniz Ekosistemi ve Biyoçeşitlilik”, “Çeşme Yarımadasında Mavi Büyüme ve Mavi Ekonomiye ilişkin güncel durum”, “Çeşme Yarımadası Deniz Ekosisteminde Kirlilik ve Kaynakları” ve “Çeşme Yarımadası Çevre Koruma ve Farkındalık Faaliyetleri” başlıkları altında 17 katılımcı sunum yaptı. Çalıştay, tartışmalar ve çözüm önerilerinin sunulduğu kapanış panelinde, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği, akademisyen ve öğrencilerle birlikte yapılacak halk toplantıları, deniz okuryazarlığının arttırılması, vatandaş biliminin yaygınlaştırması, bölgedeki riskler ve özellikle iklim değişikliği için izleme sistemi kurulmasının gerekliliği ele alındı. Çalıştay bildirileri ve sonuç önerileri, “Çeşme Yarımadası Deniz Çevresi Sorunları ve Çözüm Önerileri” başlığı altında bir kitapta toplanacak.