20.12.2024

 BASIN BÜLTENİ

Birleşmiş Milletler Okyanus Bilimi On Yılı Programının

Resmi Faaliyeti: Okyanus Okuryazarlığı Kursları

Yedincisini gerçekleştirdiğimiz Okyanus Okuryazarlığı Kurslarımız (IOI Ocean Academy Ocean Literacy) Birleşmiş Milletler Okyanus Bilimi On Yılı Programının Resmi Faaliyeti olarak kabul edildi.

 Birleşmiş Milletler (BM), okyanusların korunması ve sürdürülebilir yönetimi için bilimsel çalışmaları teşvik etmek, deniz ekosistemlerini iyileştirmek ve denizlerle ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla 2021-2030 yılları arasını kapsayan dönemi Okyanus On Yılı ilan etti.

Bu On Yıl, ülkelerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemine ulaşmaya yönelik eylemlerini gerçekleştirerek okyanusları sürdürülebilir bir şekilde yönetmesini desteklemek için ortak bir bilimsel çerçeve sağlıyor. Planlanan temel eylemler arasında Okyanus On Yılı’nın bilim topluluğu arasında tanıtılması, bilimsel girişimlerin hızlandırılması ve bilimsel araştırmalar için ortak fon yaratma fırsatlarının oluşturulması yer alıyor.

Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu Yürütme Sekreteri (Intergovernmental Oceanographic Commission – IOC) tarafından Sürdürülebilir Kalkınma için Okyanus Bilimi On Yılı 2021-2030’un bir parçası olarak “Okyanus Akademisi- Herkes için Okyanus Bilimi (IOI Ocean Academy – Ocean Knowledge for All)” olarak onaylanan ve On Yıl programına (Ocean Decade, UN7 Ocean Literacy With All – OLWA) eklenen Okyanus Okuryazarlığı Kurslarımız “istediğimiz okyanus için ihtiyaç duyduğumuz bilime ulaşmak” ve “toplumun okyanusla bağını güçlendirmek” hedefleriyle gerçekleştirilmektedir.

Artan sorunların çözümünde ihtiyaç duyulan iyi bir yönetim planı için bilimsel bilginin kapasitesini ve ulaşım hızını arttırmak; kolektif bir bilinç yaratarak toplumun her kesiminin bu kapsamda bilinçli olarak katkı koymasını sağlamak önemlidir.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Örgütü, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 14: “Sudaki Yaşam” amacı kapsamında da okyanus temelli kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için siyasi eylemlerin yanı sıra “okyanus ve iklim okuryazarlığının” geliştirilmesinin gerekliliğinin altı çizilmektedir.

Bu doğrultuda üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde toplumun deniz okuryazarlığının gelişimde bilim insanları ile halkın buluşma noktaları yaratmak, toplumun güvenilir bilimsel gözlemler yapabilmesini sağlayacak temel bilgiyi aktarabilmek ve bu konularda toplumsal dayanışmayı arttırabilmek için 2022 yılından bu yana Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Uluslararası Okyanus Enstitüsü (IOI-International Ocean Institute) tarafından ortaklaşa olarak çevrimiçi ve ücretsiz olarak gerçekleştirilen “Türkiye’de Deniz Ekosisteminin Korunması ve Sürdürülebilirliği için Deniz Okuryazarlığı Kursları”nın her birinde 40 kişinin katılımı onaylanmış ve bugüne kadar 280 kişiye ulaşılmıştır.

30 Ekim – 29 Kasım 2024 tarihleri arasında yedincisini tamamladığımız kurs boyunca 18 oturumda, farklı uzmanlıklarıyla kursiyerlerimizle buluşan Prof. Dr. Nesrin ALGAN, Prof. Dr. Halim Aytekin ERGÜL, Dr. Melike İdil ÖZ, Dr. Mustafa MANTIKÇI, Su Ürünleri Yük.Müh.Hakan KABASAKAL, Doç. Dr. Arda M. TONAY, Dr. Sibel SEZER, Dr. Murat SÜMER, Doç. Dr. Onur GÖNÜLAL, Prof. Dr. Oğuz TÜRKOZAN, Doç. Dr. Selin Gamze SÜMEN, Prof. Dr. Ülgen AYTAN, Sayın Ecem KODAK’a, Kurs Koordinatörü Dr. Elif ÖZGÜR’e ve oturumlarda yorum ve katkılarıyla içerikleri zenginleştiren tüm kursiyerlerimize çok teşekkür ederiz.

En az 20 saat olarak planlanan Okyanus Okuryazarlığı Kurslarının içerikleri güncel bilimsel verilerin aktarıldığı deniz biyolojisi, oşinografi, kirlilik, halk sağlığı, deniz hukuku, deniz mevzuatı ve politikalarına kadar değişen çeşitlilikte dersleri barındırıyor. Her yıl en az iki kere gerçekleştirdiğimiz kurslarımızda yeni kursiyerlerimizle buluşmak için sabırsızlanıyoruz.