31.08.2016

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV)’nın da araştırmacı ve lojistik olarak destek verdiği, ACCOBAMS’ın tüm Akdeniz’deki deniz memelilerinin dağılımı ve miktarını ortaya koymayı hedefleyen uluslararası projesinin (ASI-ACCOBAMS Survey Initiative) Türkiye ayağı tamamlandı.

Haziran ayında başlayan saha çalışmaları Ağustos ayında sona erdi. Akdeniz ve Karadeniz ülkelerinden 100’den fazla uzman, 8 uçakla havadan sayımların dışında pasif akustik izleme ile denizden 5 tekne kullanıldı. ACCOBAMS Survey Initiative (ASI) Akdeniz’de yaşayan deniz memelilerinin dağılımı ve miktarı hakkında tüm Akdeniz’de aynı anda yapılan ilk çalışma olması açısından öne çıkıyor. Proje sonuçları ise, bölgesel düzeyde balina ve yunusların miktarlarını ve korunma durumlarını anlamak için temel verileri sağlayacak.

Milyon avroluk proje, TÜDAV’ın 10 yıldır partneri olduğu, geçen yıl Türkiye’nin de imzaladığı Karadeniz, Akdeniz ve Mücavir Atlantik Deniz Bölgesi’ndeki Deniz Memelilerinin Korunmasına Dair Anlaşma (ACCOBAMS – Agreement on the Conservation of Cetaceans in the Black Sea, Mediterranean Sea and Contiguous Atlantic Area) Sekretaryası tarafından geliştirildi ve gerçekleştirildi. Proje İdare Komitesinde ise Akdeniz’de çalışan başlıca enstitü ve araştırma kurumları yer aldı. Proje finansmanı MAVA Vakfı, Monako Prensi II Albert Vakfı, IFAW ve İspanya, Fransa, İtalya, Monako devlet kurumlarının desteğiyle sağlandı.

TÜDAV Genel Kurul Üyeleri; İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyelerinden Dr. Ayaka Amaha ÖZTÜRK koordinatörlüğünde, Doç. Dr. Ayhan DEDE, Doç. Dr. Arda M. TONAY ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Vet. Hek. Dr. Erdem DANYER’in katılımı ile tüm Ege Denizi ve Kuzeydoğu Akdeniz sayımları tamamlandı. Gözlemciler deniz memelileri dışında kuşlar, köpekbalıkları, deniz kaplumbağaları ve yüzen çöpler hakkında da veri topladı. Proje sonuçları ACCOBAMS tarafından yayınladığı zaman kamuoyu ile bilgiler paylaşılacaktır. Projenin önümüzdeki yıllarda Karadeniz ayağı için çalışmalar devam etmektedir.

Akdeniz ve deniz memelileri hakkında

Akdeniz, dünya okyanuslarının sadece %1 kadar bir alanı kaplasa da dünya deniz biyoçeşitliliğini %10’nuna ev sahipliği yapmaktadır. Balinalar ve yunuslar Akdeniz ve Karadeniz ülkelerinin doğal mirasının vazgeçilmez parçaları olup, deniz ekosisteminin dengesini sağlamaktadırlar. Ancak ne yazık ki deniz trafiği, tesadüfi ağa yakalanma, habitat kaybı, akustik gürültü, kimyasal kirlilik gibi bir çeok nedenle nesilleri tehlike altındadır. Karadeniz ve Akdeniz’de en az 21 tür yunus ve balina kaydedilmişken, bunların 7’si düzenli olarak gözlenmektedir.

TÜDAV hakkında:

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), 20 yılı aşkın süredir Türkiye denizlerinde araştırma, koruma ve eğitim amaçlı  çalışmalar yapmaktadır. Vakıf şimdiye dek 55 kitap çıkarmış olup bunun 30 adedi İngilizcedir. TÜDAV, ACCOBAMS, UNEP, MedPAN ve CIESM gibi uluslararası kuruluşlar ile ortak projelere imza atan, dünya çapında da çalışmaları takip edilen bir kurumdur.Vakıf İngilizce olarak  dört ayda bir “Journal of Black and Mediterranean Environment” isimli bir dergi de çıkartmaktadır. TÜDAV Türkiye’nin ilk Antarktika seferine de öncülük etmiştir.

Proje tanıtım videosu

Proje tanıtım broşürü

©ACCOBAMS C. Ryan

 ©ACCOBAMS G. Doremus