01.12.2022
BASIN BÜLTENİ
RUSYA – UKRAYNA SAVAŞI KAPSAMINDA KARADENİZ’DE DENİZ GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI DÜZENLENİYOR
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, 9 Aralık Cuma günü akademik bir anlayışla “Rusya – Ukrayna Savaşı kapsamında Karadeniz’de Deniz Güvenliği Çalıştayı” düzenliyor.
Bilindiği gibi, aylardır devam eden bu kanlı ve trajik savaşın bir an önce bitirilmesi en büyük arzumuz olup, savaşın sona ermesi başta ülkemiz, bölgemiz ve dünya barışı için önem taşımaktadır. Savaşın insani, ekonomik yıkımları yanında çevresel yıkımları da olmaktadır. TÜDAV’ın Karadeniz’le ilgisi uzun yıllara dayanmakta olup, Karadeniz’in korunması ve yönetişimi konusunda birçok kitabı, çalışması ve önerisi bulunmaktadır. Diğer yandan, savaşın insanlığa ve dünyaya yeni felaketler getirmemesi için tüm ülkelerin savaşın uzamaması için sorumlu davranması da gerekmektedir. Bu sorumluluk sadece insani değil aynı zamanda doğaya da karşıdır.
Düzenlenecek Çalıştay’da, Karadeniz’deki savaşın ekonomik etkileri, savaştın çevresel boyutu, savaşın askeri analizi ve boyutu yanında atılan mayınların kaynağı ve geliş yönleri, savaşta NATO ve diğer ülkelerin durumları, Savaşın Montrö Sözleşmesi’ne yansımaları, savaş nedeniyle su ürünleri avcılığında yaşanan gelişmeler gibi konular etraflıca ele alınacaktır. Bunun yanında, savaşın politik yansımaları ve uluslararası düzende meydana getireceği değişiklikler, başta enerji ve gıda güvenliğindeki değişimler de akademik bir anlayışla incelenecektir. Savaş sırasında işlenen suçlar, anormal yunus ölümleri ve petrol yayılma riski gibi konularda uzmanlar tarafından işlenecektir.
Savaşın bütün şiddetiyle devam ettiği bölgelerden, Odesa ve Azak Denizi başta olmak üzere Önemli Deniz Memelileri alanlardır. Bu bölgeler aynı zamanda sulak alanlar gibi hassas ekosistemler olup korunması gerekmektedir. Bu nedenle söz konusu bölgelerde savaşın karşılıklı olarak durdurulması önerilmektedir.
TÜDAV; savaş hukukuna göre bombalanması yasak olan dini yapılar, hastaneler gibi alanlardaki uygulamaların bu tür ekolojik koridorların, koruma alanları ve hassas alanlarda savaş hukukunun uygulanmasını önermektedir. Ayrıca, bu tür akademik çalışmaların kamuoyunun spekülasyonlardan uzak konunun “gerçek” uzmanlarından doğru bilgi alması açısından da önem taşımaktadır.
9 Aralık Cuma günü ile Mülkiye Şeref Salonu’nda gerçekleştirilecek çalıştaya katılmak isteyenlerin sınırlı kapasite nedeni ile vakfımıza eposta yoluyla başvurması rica olunur. Çalıştay, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin youtube kanalından herkese açık canlı olarak yayınlanacak ve bir sonuç bildirgesiyle son bulacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Program için lütfen tıklayınız