Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları Projesi
Türkiye İş Bankası iş birliğiyle başladığımız yeni projemizde Marmara Denizi’nde yeralan Paşalimanı Adası çevresindeki Posidonia oceanica deniz çayırlarının korunması için çalışıyoruz.
Ülkemizde yaşayan 4 tür deniz çayırı (Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa, Zostera marina, Zostera noltei) arasında Posidonia oceanica Akdeniz, Ege ve nadiren Marmara’da, diğer 3 tür ise bütün denizlerimizde görülür. Posidonia oceanica, kök, gövde ve yaprakları olan çiçekli bir bitkidir. Fotosentez yaparak oksijen üretir, bu özelliğinden dolayı denizlerimizin akciğerleri olarak bilinir. Karbon tutma özelliğiyle iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli bir rol oynar. Birçok canlıya barınma, yumurta bırakma, üreme alanı oluşturur. Denizlerimiz için hayati önem taşıyan bu tür koruma altındadır ancak tekne çıpaları, kirlilik, yasa dışı avcılık, kentsel ve endüstriyel atıklar gibi sebeplerden dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
2 yıl sürecek projemizde, Erdek, Paşalimanı Adası’nda yaşayan Posidonia oceanica deniz çayırı alanlarını haritalandırarak, mapa ve şamandıra sistemleri için bir ön çalışma yapacağız. Deniz çayırlarıyla birlikte yaşayan türlerin belirlenmesi, yabancı türlerin (Rapana venosa gibi) ise eradikasyon çalışmalarını yürüteceğiz. Hayalet ağların toplanması başta olmak üzere dip temizlikleri gerçekleştireceğiz. Hayalet ağların toplanması başta olmak üzere sualtı ve kıyı temizlikleri gerçekleştireceğiz. Ayrıca proje kapsamında yerel halk ve balıkçılarla bilinçlendirme çalışmaları yapacağız ve civar bölgelerde bulunan toplamda 30 ilk ve orta dereceli okullarda farkındalık eğitimleri vereceğiz.