13 Ağustos 2019

         Denizlerimiz BM’nin merkezinde sergiyle anlatılacak

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın denizlerimizi ve denizel biyoçeşitliliği tanıtmak için hazırladığı “Türkiye Denizlerini Keşfedelim” isimli sergi, Birleşmiş Milletler Örgütü’nün New York’ta ki merkezinde ziyarete açılıyor. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler Daimi temsilciğinin himayesinde sergilenecek 34 fotoğraf, 100’den fazla ülke temsilcisinin katılacağı Hükümetler Arası Açık Denizlerin Korunması ve Yönetimi Konferansı’na denk gelen 19-23 Ağustos tarihleri arasında açık kalacak. Sergi de, Türkiye’nin doğu Akdeniz’de deniz çevresinin korunması için yaptığı bilimsel araştırmalardan örnekler de bulunuyor.

 

Uluslararası konferansta Türk denizleri

Ülkemiz gerçek anlamda deniz hatta bir yarımada ülkesi. 3 tarafı denizle çevrili Anadolu’nun sadece balıkçılıkta istihdam edilen nüfusu yarım milyon kişiyi buluyor. Denizlerimizin korunması için önemli projelere imza atan ve uluslararası arena da ülkemizi başarıyla temsil eden Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, Birleşmiş Milletler Örgütü’nün ABD’nin New York kentinde ki merkezinde bir sergi açıyor. Sergide Türkiye’nin dört denizini temsil eden 50X70 cm boylarında 34 resim, açıklamalarıyla birlikte 193 ülkenin temsil edildiği BM merkez binasında ziyarete açık olacak. Yüzden fazla ülke temsilcisinin katılacağı Hükümetler Arası Açık Denizlerin Korunması ve Yönetimi Konferansı’na denk getirilen sergiyle daha çok delegeye ulaşmak ve Türkiye denizleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanıyor.

Kurtarılan balinadan nesli tükenen orfoza

Sergilenecek fotoğraflar arasında 2002 yılında Fethiye’de kurtarılan kaşalot balinası, küresel iklim değişikliğinden etkilenen deniz canlıları, yabancı istilacı türler ve etkileri, koruma altındaki köpekbalıkları, tehdit altındaki deniz çayırları ve nesli tükenme tehlikesindeki orfozlar var. Ayrıca mavi ekonomi için önemli hale gelen balık çiftlikleri, balık üretimi ve kadın balıkçılar serginin iddialı öğelerinden. Orkinos, palamut ve deniz kaplumbağaları gibi göçmen türler de sergide görülecek deniz canlıları arasında. Hayalet avcılık yanında Dünya deniz ve okyanuslarında giderek artan plastik kirliliği konusunda Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın yaptığı çalışmalar da sergide anlatılacak.

Prof. Dr. Öztürk: “Doğu Akdeniz’de ki imajımıza katkı saylayacak”

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Sergi, son zamanlarda Doğu Akdeniz’de ki enerji arayışıyla ilgili tartışmalarda Türkiye’nin imajına katkı sağlayacak. Ayrıca, beş deniz bilimleri uzmanımız, New York’ta açık denizlerin korunması ve yönetimi konferansında değişik projeler için görüşmelerde bulunacak” dedi. Ülkemizin seçkin deniz ve sualtı fotoğrafçılarının eserlerinden oluşan sergi; THY, Dışişleri Bakanlığı, Deniz Ticaret Odası, MarinPak ve Fairy markaları tarafından destekleniyor. 19 Ağustos’ta yapılacak açılışa diplomatlar, bilim insanları, gazeteci ve yazarlar ile ABD’de yaşayan Türklerin katılması bekleniyor.

TÜDAV Hakkında

Türkiye’de denizel biyolojik çeşitliliğin korunması için deniz koruma alanları oluşturuluyor. TÜDAV tarafından, deniz koruma alanlarının artırılması için yeni planlamalar yapılıyor. Açık deniz koruma alanları arasında Finike Denizaltı dağları önemli bir yere sahip. Türkiye’nin turizmdeki karşılaştırmalı avantajını koruması, mavi büyüme ve mavi ekonomi atılımı yapması için temiz ve kirlenmemiş deniz ve kıyılara ihtiyacı var. Ayrıca, nüfusu artan bir ülke olması nedeniyle gıda güvenliği açısından denizlere daha da bağımlı hale geliyor. Sürdürülebilir balıkçılık ve gelecek kuşakların haklarının korunması açısından biyolojik çeşitliliğin korunması önemli bir gündem konusu. Bu kapsamda Türkiye denizlerinin korunması ve sürdürülebilirliği BM deniz ve Okyanuslar gündemiyle de uyumlu. TÜDAV deniz koruma alanlarının oluşturulması ve kirlenmenin önlenerek biyolojik çeşitliliğin korunması için Türkiye ‘de çalışan tek akademik sivil toplum kurumu.

Detaylı bilgi için:

www.tudav.org

Basın bülteninin pdfi için lütfen tıklayınız.

Destek veren tüm fotoğrafçılara ve sponsorlara teşekkür ederiz.