“Palamutlar Nerede?” projesi ile palamutların göç yollarının güncellenip, palamut türünün devamlılığının koruma altına alınması hedefleniyor.
METRO VE TÜDAV’DAN
YILIN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PROJESİ
Balık türlerinin yok olmasına karşı yürüttüğü çalışmalar ve kampanyalarla ses getiren Metro Toptancı Market ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) güçlerini birleştirdi. “Palamutlar Nerede?” projesine hayat veren Metro ve TÜDAV, değişik nedenlere bağlı olarak stokları yıpranan palamut balığının sürdürülebilir avcılığını hedefliyor. Proje kapsamında markalanan ilk palamutlar Beykoz’daki tarihi Dalyan’dan denize bırakıldı.
5 Haziran 2012, İstanbul – Metro Toptancı Market ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı “Palamutlar Nerede?” isimli önemli bir sürdürülebilir balıkçılık projesine imza atıyor. Proje vasıtasıyla Akdeniz ve Karadeniz ülkeleri arasında göç eden ve stokları bilinmeyen palamut balığının korunması için uluslararası bir koruma anlayışı geliştirilmesi amaçlanıyor. Yeni bilgilere ulaşmak, sürdürülebilir avcılığa bilimsel katkıda bulunmak ve sadece avlayan değil, tüketenlere de bilgi aktarımında bulunmak hedefleniyor.
Özerkan: “Palamutlar Nerede Projesiyle Verdiğimiz Sözü Tutuyoruz”
5 Haziran 2012 Dünya Çevre Günü’nde markalanan ilk palamutlar tarihi Beykoz Dalyanı’nda, Eski Devlet Bakanı Sn Kürşad Tüzmen, Balıkçı Kooperatifleri Başkanları ve akademisyenlerin yanı sıra Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün katıldığı etkinlikle denize bırakıldı. Etkinlikte konuşan Özerkan projenin önemini “Metro olarak hatırlayacağınız gibi lüfer ile ilgili olarak Kızına Bak Anasını Al sloganıyla bir proje başlatmıştık. Bu projeyle çinekop ve sarıkanatı hiçbir yasal zorunluluğumuz olmadığı halde, ciro kaybını göze alarak satmama kararı almıştık. Bu adımımızla büyük kitlelerden büyük destek aldık. Yine o dönemde balıkla ilgili projelerimizin devam edeceğine dair söz vermiştik. “Palamutlar Nerede” projesiyle bu sözümüzde duruyoruz. TÜDAV ile birlikte 3 yıl sürecek bu büyük projeye imza atıyoruz. İnanıyoruz ki sürdürülebilir balıkçılığa gönül vermiş herkes yine yanımızda olacaktır.” sözleriyle vurguladı.
Öztürk:”55 Yıl Sonra Bu Çalışmayı Yapmak Hem Üzücü Hem de Sevindirici”
TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise “İskenderun, Çanakkale, Gökçeada, Samsun’da yapılacak palamut markalaması ile bu balığın göç yollarını daha iyi anlamış olacağız. Ayrıca 1954’te yapılan ilk markalamanın bu kadar önemli bir balık için 55 sene sonra yeniden yapılması hem üzüntü hem de sevinç kaynağımız.” dedi.
3 Yıl İçinde 4.500 Palamut Markalanıp Denize Bırakılacak
3 yıl sürecek olan proje kapsamında her yıl 1.500 adet olmak üzere, toplam 4.500 palamut markalanıp denize bırakılacak. Boyu ölçülen balıkların üzerindeki markada, TÜDAV’ın irtibat bilgileri ve marka numarası yer alıyor. Bu balıkları bulan kişi, kurum ve balıkçılar TÜDAV ile irtibata geçmeleri durumunda sembolik hediyelerle ödüllendirilecek.
Markalanan balıkların bulunması için bilgilendirici afiş ve broşürler hazırlanıp balıkçı birlik, kooperatif ve derneklerine dağıtılacak. Proje ile ilgili gelişmeleri öğrenmek, gelen bilgiler ışığında palamutların göç yollarını takip etmek isteyenler için ise projenin internet sitesi olan www.palamutlarnerede.org ziyaret edilebilecek.
Palamut Balığının İklim Değişimine Bağlı Stok Değişimi Tahmin Edilecek
Proje ile Akdeniz ve Karadeniz’deki palamut balıklarının göç yolları güncellenecek, balığın ne zaman, hangi ülkenin sularını dolaştığı ortaya çıkarılacak, kirlenme, iklim değişikliği ve aşırı avcılık sonucu stoklarındaki değişim tahmin edilmeye çalışılacak.
Araştırma sonuçlarını kapsayan ve palamut balığını anlatan bir kitabın çıkarılması da planlanıyor. Balığın korunması ve sürdürülebilir avcılığı ile ilgili, ulusal ve uluslararası birimlere av yasakları ve koruma tedbirlerinin bilimsel verilere göre konulması için tavsiyelerde bulunulacak.