BlackCeTrends – Karadeniz setaselerinin akustik sörveyi için geniş kapsamlı inisiyatif
Uluslararası bir proje olan “BlackCeTrends” nin Karadenize kıyısı olan 5 ülkeden 5 partneri var, bunlar; Türk Deniz Araştırmaları Vakfı-TÜDAV (Türkiye), Mare Nostrum NGO (Romanya), Green Balkans NGO (Bulgaristan), UkrSCES ve BioEcoLinks (Ukrayna) ve Ilia State University (Gürcistan).
İngiliz akustik cihaz üreticisi Chelonia Ltd., yeni nesil tam otomatik pasif akustik izleme cihazlarını (F-POD’lar) kullanım süresi boyunca ücretsiz olarak ödünç vererek projeye katkı sağlamaktadır. F-POD’lar, yunus (afalina ve tırtak) ve muturların yüksek frekanslı seslerini algılamak ve kaydetmek için özel olarak tasarlanmıştır. Proje, deniz memelilerinin, özellikle Karadeniz muturlarının (Phocoena phocoena relicta) nerelerde bulunduğunu anlamak için akustik veri toplayacak ve toplanan veriler periyodik olarak, yaklaşık 1 ila 4 ayda bir indirilip sonuçlar özel bir yazılım tarafından işlenecektir. Bu akustik veriler, partnerler tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen görsel gözlemleri tamamlayacak niteliktedir ve Karadeniz ekosistemi için bu hayvanların korunmasına hizmet edecektir. Projenin iki yıl sürmesi beklenmektedir. Ortakların her birine dört veya beş cihaz verilmiştir. Batı Karadeniz’e on adet F-POD (01.02.2021) yerleştirilmiştir ve geri kalanı kısa zamanda yerleştirilecektir.
Mavi noktalar – Aralık 2020 itibarıyla F-POD’lar. Yeşil yıldızlar – planlanan F-POD’lar.
Küçük bir deniz memelisi olan muturlar Karadeniz’de nesli tükenme tehlikesi altında endemik bir alttürle temsil edilmektedir. Pasif akustik izlemenin muturların yerlerini belirlemekte etkisi yüksektir. Akustik araçlar, mevsimsel göçler ve günlük beslenme hareketleriyle diğer davranış türleri hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacaktır. TÜDAV ilk F-POD’unu Ocak ayı sonunda yerleştirdi.