07.06.2020
BASIN BÜLTENİ
8 HAZİRAN 2020 DÜNYA OKYANUSLAR GÜNÜ
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, 8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü için özel bir panel hazırladı. Korona virüs küresel salgını nedeniyle internet üzerinden 4 ayrı oturumda gerçekleşecek panele, 30 bilim insanı, kaptan, dalgıç ve deniz sektöründe çalışanlar katılacak. Oturumlarda, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, korunması gereken türler, deniz sektörünün sorunları gibi konular tartışılacak. Panel, Türkiye’de şimdiye kadar yapılan en geniş katılımlı Dünya Okyanuslar Günü etkinliği olacak.
Birleşmiş Milletler bu sene ki temayı “Sürdürülebilir Okyanus için Yenilik” olarak belirledi. Tüm dünyada katımı gittikçe artan Dünya Okyanuslar Günü hareketi, dünya liderlerine 2030 yılına kadar dünyanın %30’nun koruma altına alınması için çağrıda bulunuyor. Gezegenimizin sağlığı için hayati öneme sahip bu çağrıya 30×30 deniyor. Lütfen sizde denizlerin korunması için destek verin.
1992 yılında ABD merkezli bir Okyanus Projesi ile okyanus ve denizlerin korunması, sürdürülebilir balıkçılık, kirliliğin önlenmesi ve iklim değişikliği konusunda bilinç oluşturmayı amaçlayan bir süreç başladı. 2002 yılında Birleşmiş Milletler’in konu ile ilgilenmeye başlamasının ardından, Kanada tarafından 2008 yılında Birleşmiş Milletler Rio de Janeiro Dünya Zirvesi’nde Dünya Okyanuslar Günü’nün önerilip kabul edilmesi ile 8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü olarak küresel bir boyut kazandı. World Ocean Day web sitesi (https://unworldoceansday.org/; http://www.worldoceansday.org) ilginç bilgiler içeriyor.
Söz konusu girişim, başlangıcından bugüne bütün dünyadan konu ile ilgili STK’lar, akvaryumlar, müzeler, üniversiteler, gençlik grupları, denizciler, dalgıçlar, yüzücüler ile denizcilik endüstrisinde yer alan kamu kuruluşları ve turizm sektörü de dahil olmak üzere 140 ülkeden yaklaşık iki binin üzerinde katılımcı ve örgütü kapsayacak şekilde büyüdü. Dünya Okyanuslar Günü, her yıl katılımcı ülke ve kuruluş sayısının arttığı çeşitli etkinliklerle dünya çapında kutlanıyor. Dünya’nın en küçük ada ülkeleri bile bu günde “Denizlerin korunması” temalı çalışmalar yapıyor. Çocuklar denizlerle tanışıyor, kimisi resim yapıyor, kimisi şarkı söylüyor, kimisi hiç binmediği gemilere biniyor.. Kirlenme sorununa odaklanıyor bütün dünya. Her sene yeni bir tema etrafında etkinlik yapılıyor.
Peter Thomson Birleşmiş Milletler’in Okyanuslar Özel Temsilcisi ve Büyükelçi; Şöyle diyor.
“Türkiye etrafı 3 denizle çevrili bir ülke. Bu kıyılardaki nüfusun geçim kaynağı da balıkçılık ve turizm gibi çalışma alanları üzerinden bu denizlere bağlı. Bu nedenle, deniz koruma çalışmalarını geliştirme, sürdürülebilir balıkçılığı destekleme ve bu alanda farkındalık yaratma çalışmaları büyük önem taşıyor. Bütün ülkeler; ekonomik kalkınmayı, sosyal kapsayıcılığı, geçim alanlarının korunması ve geliştirilmesini amaçlayan, denizlerin ve kıyıların çevresel sürdürülebilirliğini savunan, üretim ile koruma arasındaki dengeyi kuran “sürdürülebilir bir Mavi Ekonomi”yi desteklemelidir. Mavi ekonomiyi desteklemek için denizlere akan kara kaynaklı deniz kirlenmesini önlemeliyiz. Giderek artan miktarlarda arıtılmamış kanalizasyon
sularının, tarımsal ve endüstriyel atıkların denize akıtılması sorununa ve tabii plastik kirliliğine çözümler bulmalıyız. Plastikler konusunda birçok önlem almamız gerekiyor. Burada mikro-plastiklerin önemini unutmamalıyız. Birçok plastik kaynağını geri dönüştürebiliriz, nehirlerdeki plastiklerin denize dökülmesine engel olabiliriz, kıyı kentlerinin atık toplama alanlarında iyileştirmeler yapabiliriz. Bu tür çözümler konusunda kamuoyu farkındalığı yaratmak için geniş kapsamlı kampanyalar düzenleyebiliriz. Harekete geçme zamanı gelmiştir. Bu alanda karşımıza çıkmakta olan bütün zorluklara rağmen iyi haberimiz, deniz ile insan arasındaki dengeye yeniden kavuşmaya yönelik bir planımızın var olması. Bu, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında bulunan 14 numaralı olanı Okyanus ve Denizler’dir ve bu konuda sürdürülebilirlik planıdır. Planın amacı okyanusların kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması. Bunun gerçekleştirilmesi için hepimiz İklim Değişikliği Paris Zirvesi kararlarına büyük bir sadakatle bağlı olmalı ve SDG İklim Hedefini gerçekleştirmek için çalışmalıyız. Artık okyanusları koruma konusunu konuşacağımız günleri geride bıraktık, şimdi kurumlar ve bireyler olarak harekete geçmenin şart olduğu günleri yaşıyoruz.“
Denizlerde büyük çıkarı olan, balık tutan, taşıma yapan, turizm yapan, gemi sanayii gelişen, deniz diplerinden petrol dahil birçok madenin çıkarılması için çabalayan ülkemiz için okyanuslar ve denizler vazgeçilmez ilgi odağıdır. Genç ve dinamik nüfusumuzun iş bulma olanakları denizde daha fazladır. Bunun için denizlerin sürdürülebilir bir şekilde kullanılması için çaba sarf etmeliyiz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Programı içindeki 14. hedef Okyanuslar ve Denizler’dir. Kirlenme, aşırı avcılık, iklim değişikliği, biyoçeşitlilikteki azalmalar ve yabancı türler gibi olumsuz etkiler geleceğimizi tehdit altına almaktadır. Bu nedenle deniz ve okyanusların korunması yaşamsal bir sorundur.
Hepinize verimli bir 8 Haziran Dünya Okyanuslar Günü’ne ilgi her yıl artıracağız. Evet son zamanlarda Okyanus’la gününe bir ilgi başladı, haydi hayırlısı, TÜDAV ilmek ilmek denizlere olan ilgiyi artırıyor ve artıracak..
Sualtı Gazetesi altyapısıyla internet üzerinden canlı yapılacak panelin programını ekte bulabilirsiniz. Etkinlik sayfası için lütfen tıklayınız.
TÜDAV hakkında:
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), 20 yılı aşkın süredir Türkiye denizlerinde araştırma, koruma ve eğitim amaçlı çalışmalar yapmaktadır. Vakıf şimdiye dek 55 kitap çıkarmış olup bunun 30 adedi İngilizcedir. TÜDAV, ACCOBAMS, UNEP, MedPAN ve CIESM gibi uluslararası kuruluşlar ile ortak projelere imza atan, dünya çapında da çalışmaları takip edilen bir kurumdur. TÜDAV, Birleşmiş Milletlere gözlemci olmak için 26 Mayıs 2020’de başvuru yapmıştır. Vakıf İngilizce olarak dört ayda bir “Journal of Black and Mediterranean Environment” isimli bir dergi de çıkartmaktadır. TÜDAV Türkiye’nin ilk Antarktika seferine de öncülük etmiştir.
8 HAZİRAN 2020 DÜNYA OKYANUSLAR GÜNÜ PROGRAMI
Moderatör: Gazeteci Gökhan KARAKAŞ
Müzik: ÇOK CÖMERTSİN AKDENİZ – TÜDAV
AÇILIŞ OTURUMU (10:00-11:00)
Prof.Dr. Bayram ÖZTÜRK, TÜDAV BAŞKANI, TOKYO DENİZBİLİMLERİ VE TEKNOLOJİSİ ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ (AÇILIŞ)
Büyükelçi Peter THOMSON, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖZEL TEMSİLCİSİ-OKYANUSLAR GÜNÜ MESAJI
Büyükelçi Çağatay ERCİYES, DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DENİZCİLİK ve HAVACILIK-HUDUT GENEL MÜDÜRÜ
Amiral Mustafa İPTEŞ, ULUSLARARASI HİDROGRAFİ ÖRGÜTÜ (IHO) DİREKTÖRÜ
Kaptan Hakan ÇENDİK, DENİZ TİCARET ODASI Y.K. ÜYESİ, KOSTER DERNEGİ GENEL SEKRETERİ
Gemi İnşaatı ve Makine Mühendisi Cem MELİKOGLU, TÜRK LOYDU BAŞKANI
Doç. Dr. Ülgen AYTAN, RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
SualtıYapımcısı, Yönetmen Handan ERDOĞAN, TRT
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE EKOSİSTEME ETKİLERİ (13:00-14:00)
Prof.Dr. Cemal TURAN, İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Prof. Dr. Gökhan HALICI, ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Prof. Dr. Murat BİLECENOĞLU, ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Prof.Dr. Vahdet ÜNAL,EGEÜNİVERSİTESİ
Prof. Melih Ertan ÇINAR, EGE ÜNİVERSİTESİ
Dr. Sibel SEZER, TÜDAV
Dr.Gamze SÜMEN, SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ, TÜDAV
KORUNMASI GEREKEN TÜRLER VE YÖNETİMİ (14:00-15:00)
Prof.Dr. Nuri BAŞUSTA, FIRAT ÜNİVERSİTESİ
Prof.Dr. Deniz ÇOBAN, ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Prof. Dr.Ertuğ DÜZGÜNEŞ, KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Doç.Dr. Eda TOPÇU ERYALÇIN, İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, TÜDAV
Doç.Dr. Elizabeth GRACE TUNKA BENGİL, GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ
Doç.Dr. Hacer YELDAN, ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
Dr.Elif ÖZGÜR ÖZBEK, TÜDAV
Yük.Müh.Hakan KABASAKAL, İHTİYOLOJİ ARAŞTIRMALARI TOPLULUĞU
DENİZ SEKTÖRÜ VE BEKLENTİLER (15:00-16:00)
Kaptan Nadir ÖZSOY, BEYKOZDENİZCİLER DERNEĞİ
Hasan KAÇMAZ, EAST MED. MARINA,
Kübra CEVİZ SANALAN, KADIN BALIKÇILAR DERNEĞİ
Kerem KEMERLİ, MEKE MARIN
Alper GÜNGÖR, TEKİROVA DALIŞ MERKEZİ
Yalçın GÜNAY ÇELİK, BOSTANCI SUÜRÜNLERİ KOOP.
Selen CAMBAZOĞLU, BODRUM DENİZ MÜZESİ