23.02.2021

*güncelleme 24.02.2021

BASIN BÜLTENİ

İSTANBUL BOĞAZI’NDAKİ YUNUS ÖLÜMLERİ HAKKINDA AÇIKLAMA

BOĞAZ’DA YUNUS KATLİAMI, BİR GÜNDE ÜÇ ÖLÜ TIRTAK*

*İKİ GÜNDE DÖRT ÖLÜ TIRTAK

22 Şubat Pazartesi günü öğlen saatlerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğü’nden gelen ihbarla İstanbul Karaköy’de bir adet tırtak türü yunusun ölü olarak karaya vurduğunu öğrendik. İBB Deniz Zabıta Amirliğince alınan tırtak türü yunus, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ve vakfımız uzmanları tarafından incelenmek üzere Yenikapı birimine getirildi. Bu sırada İBB İSTAÇ deniz ekibi Vaniköy ve Kuleli’de iki ölü tırtak daha buldu ve onlar da Yenikapı Deniz Zabıta Amirliği’ne getirildi. *23 Şubat akşam saatlerinde ise Büyükdere, Sarıyer’de bir başka birey bulundu ve Sahil Güvenlik tarafından korumaya alındı. 24 Şubat Çarşamba günü İBB İSTAÇ ve Deniz Zabıta Amirliği’nin yardımlarıyla yine Yenikapıya getirilen yunus üzerinde bilimsel inceleme ve örnekleme gerçekleştirildi.

Yapılan incelemede;

Üç yetişkin erkek tırtak bireyinin ölümlerinin üzerinden en fazla yarım gün geçtiği, ölüm sebebinin ise balıkçılık etkileşimine bağlı olarak ağda boğulma olduğu belirlenmiştir. Tırtakların üzerinde balıkçılık etkileşimini gösteren karakteristik ağ izleri net bir şekilde görülmekte, iç organ ve dokulardaki hemorajik yapı, damarların doluluğu ve yemek borusunda bulunan balıklar bu bulguları desteklemektedir. Üç bireyin de aynı balıkçılık operasyonunda öldüğü düşünülmektedir. *Bir gün sonra bulunan tırtağın bulguları da tamamen diğer üç bireyle aynıdır.

Karadeniz popülasyonun hassas, Akdeniz popülasyonu ise nesli tehlike altında olan tırtak türü yunuslar genellikle açık denizde yaşarlar. İstanbul Boğazı’nda ise pelajik balık göçü sırasında gözlenirler. Bu yüzden kıyısal balıkçılıkla etkileşimleri nadirken,  ölümleri daha çok gırgır gibi çevirme ağları ile yapılan avcılıklarda gözlenir. Gırgır balıkçılığı aktif bir avcılık olduğundan mantar yaka batırılarak yunusları ağdan çıkarmanın veya operasyonu sonlandırmanın (ağı mola etmemenin) vicdani sorumluluğu balıkçılara düşmektedir.

Yasal yaptırım uygulanmalıdır

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) olarak balıkçılardan yunuslarla etkileşimlerini azaltmak için maksimum çaba göstermelerini, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan ise ulusal ve uluslararası düzeyde koruma altında olan tırtakların ölümüne neden şahısların bulunmasını ve gerekli yasal yaptırımın uygulanmasını talep ediyoruz. 21 Şubat gecesi ve 22 Şubat sabah saatlerinde İstanbul Boğazı ve civarında avcılık yapan her gırgır teknesi zan altında olabilir. Vatandaşlarımızdan ve balıkçılarımızdan bu vaka hakkında bilgisi ve görgü tanıklığı olanların vakfımıza bildirimde bulunmalarını rica ediyoruz. *Bu bulgular ışığında ağda boğulma olayın boğazın kuzeyinde gerçekleştiği tahmin edilmektedir.

Son olarak, yıllardır savunduğumuz bir gerçeği tekrarlamak isteriz: biyolojik bir koridor olan İstanbul Boğazı’nda yeri olmayan endüstriyel balıkçılık, boğaz ve çevresinde acilen sınırlandırılmalıdır.

Yardımlarından dolayı, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İBB Deniz Zabıta Amirliği’ne ve İBB İSTAÇ Deniz Ekibi’ne teşekkür ederiz.

*4. tırtak