08.10.2024
BASIN BÜLTENİ
Bozcaada’nın Biyoçeşitliliği ve Çevre Sorunları Masaya Yatırıldı
Türkiye’nin temiz ve soğuk denizi ile tanınan Bozcaada bilim insanlarının merceği altına girdi. Bozcaada’da da ilk kez düzenlenen ve farklı disiplinlerden çevre koruma konularını, karasal ve denizel biyoçeşitlilik çalışmalarını kapsayan bir günlük çalıştay Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) organizasyonunda, Bozcaada Kaymakamlığı ve Bozcaada Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirildi. Çalıştay bildirileri ve sonuç önerileri, Bozcaada Çevre Koruma ve Biyoçeşitlilik başlığı altında bir kitapta toplanacak.
Açılış konuşmaları sırasında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu üniversite bünyesinde kurmak istedikleri Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi’nin yerinin Bozcaada olması için çalışmalar başlattıklarını açıkladı.
Belediye Başkanı Yahya Göztepe, çevre korumaya verdikleri önemi anlatarak, Çanakkale Üniversitesiyle ilişkilerinin güçlendirdiklerini ada için imar planları çalışmalarında üniversite ile işbirliğine gidileceğini söylerken, Ada’nın alt yapı ve çevre sorunlarıyla ilgili de bilgi verdi. Göztepe, Bozcaada’nın ulaşım, barınma, çöp, temiz ve atık su sistemleriyle ilgili sorunların çözümünde yalnız kaldıklarını vurguladığı konuşmasında, “Türkiye’nin en batı köşesindeyiz ama kışın burada Şırnak’ın çığ düşmüş köyleri gibi yaşıyoruz” dedi.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk açılış konuşmasında, Vakıf olarak Ege Denizi sularında pek çok bilimsel çalışma yaptıklarını, araştırma gemilerinin Bozcaada’ya sıklıkla geldiğini, Bozcaada için böyle bir çalıştayın ilk olduğunu ama devamının geleceğini söyledi. Prof. Dr. Bayram Öztürk, TÜDAV’ın uzun yıllar yürüttüğü Gökçeada denizel biyoçeşitlilik çalışmalarından alınacak dersler olduğunun altını çizerek, Bozcaada’da da denizlerde mercan resifleri ve balıkçılığın sürdürülebilmesi için Adanın kuzey bölgesinin deniz koruma alanı ilan edilerek koruma önlemlerinin alınabileceğine dikkat çekti. Öztürk, etkin çalışmalar için Bozcaada ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
Çalıştay’da dört farklı oturumda “Geçmişten Günümüze Bozcaada”, “Bozcaada’nın Karasal Biyoçeşitliliği”, “Bozcaada’da Çevre Koruma” ve “Bozcaada’nın Denizel Biyoçeşitliliği” başlıkları altında 20 katılımcı sunum yaptı. Sunumlar arasında iklim değişikliğine de dikkat çekildi.
Çalıştayın sonunda, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği, akademisyen ve öğrencilerle birlikte yapılacak halk toplantıları, kuş ve diğer türlerin izlenmesi için basit ve kolay erişilebilir veri tabanlarının geliştirilmesi, vatandaşlık biliminin adada geliştirilmesine katkı koyulması, bölgedeki riskler için izleme sistemi kurulması, Gökçeada ile yapılacak çalışmaların desteklenmesi gibi çözüm önerileri benimsendi. Çalıştay bildirileri ve sonuç önerileri, Bozcaada Çevre Koruma ve Biyoçeşitlilik başlığı altında bir kitapta toplanacak.