Türkiye’nin Antarktika Araştırma Seferi
Basın Bülteni: Beyaz kıtada işbirliği için 7 üniversite ve TÜBİTAK yola çıkıyor
İstanbul, 14 Mart 2016
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) oluşan 14 kişilik araştırma ekibi 29 Mart 2016 tarihinde beyaz kıtaya doğru yola çıkıyor.
Türkiye’nin kutup çalışmaları konusunda çalışmalar yürüten 7 üniversitesinden akademisyenler ve TÜBİTAK Antarktika’nın 50 millik bir alanında araştırma yapacaklar. Tıp doktorları, botanikçi, harita ve jeoloji mühendisleri ve deniz bilimleri uzmanlarından oluşan ekip 15 gün on incelemelerde bulunacak. İklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlenme, denizel biyoçeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında araştırma yapacak ekipte iki kadın akademisyen de yer alıyor. Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi (NASC) ile ITU-PolReC ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) arasında geçen yıl imzalanan anlaşmayla, beyaz kıtada uzun süreli işbirliğinin ilk adımları bu seferle başlayacak. Bu sefer aynı zamanda Türk üniversitelerinin kıtaya birlikte ilk seferidir.
Kutup araştırmaları konusunda yurtdışındaki bilimsel kuruluşlar ile birlikte çalışmalar yürüten Türk bilim insanları, 2015 yılında İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (Turkish Polar Research Center, PolReC) kurulmasıyla birlikte bilimsel bir çatı kuruluşa sahip oldular. Yurt içi ve dışındaki birçok Türk akademisyen de projeye destek sağlıyor. Merkez aynı zamanda kutuplar konusunda araştırma yapmak isteyen akademisyenler için bir başvuru yeri ve bilim programlarının tartışılacağı bir platform.
Sefer lideri Prof. Dr. Bayram Öztürk (İstanbul Üniversitesi), ‘Kutup bölgeleri ile ilgili Türk akademisyenlerin çalışmaları 1977’den beri sürüyor. Bu değerli akademisyenlerimiz halen PolReC Danışma Kurulu’nda yer alıyor. Uzun yıllardır planladığımız ortak çalışmalarımızın başlaması için bir mihenk taşı olan ilk seferimizin hazırlıklarını tamamladık, Ukrayna’dan değerli bilim insanlarıyla işbirliği içerisinde en az üç yıllık bir planlamayla yola çıkıyoruz. Türkiye’nin Beyaz Kıtada çok önemli bilimsel katkılar sağlayacağına inanıyorum, bu ilk seferin lideri olmak benim için ayrıca gurur verici,’ dedi.
2016 TÜRK ANTARKTİKA BİLİM SEFERİ EKİBİ
Sefer Lideri
Prof. Dr. Bayram Öztürk, İstanbul Üniversitesi
Sefer Lideri Yardımcıları
Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek, İstanbul Teknik Üniversitesi
Doç. Dr. Halim Aytekin Ergül, Kocaeli Üniversitesi
Araştırma Ekibi
Prof. Dr. Şamil Aktaş, İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Hasan Birol Çotuk, Marmara Üniversitesi
Doç. Dr. İzzet Noyan Yılmaz, İstanbul Üniversitesi
Doç. Dr. Mehmet Gökhan Halıcı, Erciyes Üniversitesi
Doç. Dr. Mehmet Akif Sarıkaya, İstanbul Teknik Üniversitesi
Dr. Sinan Mavruk, Çukurova Üniversitesi
Y. Doç. Dr. Mehmet Arda Tonay, İstanbul Üniversitesi
Dr. Bülent Gözcelı̇oğlu, TÜBİTAK
Melike İdil Öz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Kapt. Özgün Oktar, İstanbul Teknik Üniversitesi