Çeşme’deki Çizgili Yunus Ölümü Hakkında Ön Rapor

28 Haziran 2017

ÇEŞME’DEKİ ÇİZGİLİ YUNUS ÖLÜMÜ HAKKINDA ÖN RAPOR

2 Haziran 2017 tarihinde Çeşme Aya Yorgi koyuna gelen ve 13 gün boyunca koyda yaşayan çizgili yunus (Stenella coeruleoalba) “Ege”, 14 Haziran 2017 tarihinde koydan çıktıktan sonra yaşamını yitirmişti. Ön inceleme sonucu dolaşım bozukluğu, enfeksiyon ve yoğun parazit enfestasyonu nedeni ile öldüğü belirlendi.


Foto: Yeni Asır

Vakfımıza gelen ihbar ile 4 Haziran’dan beri koydaki işletmeler ve duyarlı vatandaşlar vasıtasıyla takip ettiğimiz “Ege”, öldüğü güne kadar müdahale gerektirecek bir davranışta bulunmadı. Dünya’da bu tip yalnız yaşayan yunus vakaları bilindiği için konuyla alakalı yerel yetkililer ve koy sakinleri yunusun rahatsız edilmemesi yönünde bilgilendirildi. Ancak ne yazık ki 14 Haziran tarihinde koy dışında karaya vuran yunus, kısa bir süre içinde hayatını kaybetti. Belediye ekiplerince alınan yunusun Çeşme Belediyesi Hayvan Barınağı’nda yapılan ilk incelemesi sonrasında, iç organları ileri analizlerin yapılması için Vakfımıza gönderildi.

Vakfımız uzmanlarının yaptığı ön inceleme sonucunda iç organlarında dolaşım bozukluğu ve özellikle solunum ve sindirim sisteminde enfeksiyon belirtileri ile sindirim sistemi, akciğer, böbrek, deri altı yağ dokusu ve derisinde yoğun parazit enfestasyonu saptandı. Tüm bu sebepler nedeniyle zayıf düşen yunus Ege’nin organlarından ileri incelemeler için örnekler alınmış olup, sonuçları ayrıca değerlendirilecektir.
Canlı karaya vuran deniz memelileri vakaları için, özellikle yunus ve balinalarda, yaşatma olasılığı düşük olsa da bu türlere ev sahipliği yapan birçok ülkede olduğu gibi konusunda uzmanlaşmış, yetkilendirilmiş bir deniz memelisi rehabilitasyon merkezi ülkemiz içinde gerekli hale gelmiştir.

Kamuoyuna duyurulur.